Blog kategorie
Zamówienia i Konsultacje

INFOLINIA TELEFONY STACJONARNE

801 011 876       

DLA TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH

+48 604 477 776

+48 693 158 185 

lub napisz biuro@imarmed.pl

Rzetelna Firma

Witamina C 1000

Witamina C 1000

Witamina C od czego zacząć ? ... chyba od najważniejszej sprawy !!!
W 1928 roku Węgier ( biochemik) Albert Szent-Gyorgy wyizolował kwas askorbinowy za co otrzymał Nagrodę Nobla w 1937 roku. Odkrył chemiczną budowę witaminy C (kwasu askorbinowego) i  wyodrębnił ja z owoców papryki (odkrył również  witaminę P).  W roku 1933 Tadeusz Reichstein (Szwajcar polskiego pochodzenia) zsyntetyzował witaminę C. Pojęcie medycyny ortomolekularnej pochodzi od amerykańskiego dwukrotnego laureata Nagrody Nobla Linusa Paulinga. Linus Pauling odkrył ogromne możliwości lecznicze i wspomagające leczenie, tkwiące w substancjach naturalnych. Dlatego też od 1960 roku polecał zażywanie wysoko-dozowanych dawek witamin, minerałów i mikroelementów, które są pomocne w celu utrzymania wydajności organizmu oraz jego odporności na choroby. 
Jeżeli chodzi o witamine C jest tyle samo zwolenników co przeciwników, jeżeli chodzi o stosowanie dużych jej dawek..., uważam, ze decyzja należy do każdego z nas, jakiego dokonać wyboru odnośnie stosowania dawek! Dr Karel Tyml i jego współpracownicy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario odkryli, że witamina C jest zdolna do odwrócenia posocznicy (sepsa) – potencjalnie śmiertelnej choroby o symptomach przypominających szkorbut. Amerykańscy badacze dowodzą, że witamina C podawana w bardzo wysokich dawkach może skutecznie zabijać komórki nowotworowe. O swoim odkryciu donoszą na łamach czasopisma Proceedings of the National Academy of Sciences.
 
Eksperyment przeprowadzono na myszach cierpiących na ciężki niedobór immunologiczny. Ich odporność była tak słaba, że nie odrzucały nawet przeszczepu komórek z ludzkich nowotworów, które posłużyły jako model analogicznej choroby u człowieka. Gdy rozpoczęto terapię, udało się ograniczyć rozrost guza o 41-53% w stosunku do grupy nieleczonej.
Witamina C  ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka i zauważono to po raz pierwszy na statku, gdzie dopadł marynarzy szkorbut. Marynarze nie mieli dostępu do owoców i warzyw i w związku z tym doszło do awitaminozy. Dziś już wiemy, jak ważna jest zbilansowana dieta i zdrowy styl życia, aby utrzymać organizm w równowadze i na wysokim poziomie odporności.
Człowiek nie wytwarza Witaminy C! W świecie zwierząt tylko małpy człekokształtne, świnki morskie, nietoperze i zwierzęta owocożerne nie produkują witaminy C.
Czy zwierzęta produkują witaminę C? 
Pies i koza np. na swoje potrzeby potrzebuje od 15 tys do 20 tys Witaminy C.
Witamina C produkowana przez organizmy zwierząt chroni je przed zawałami serca, infekcjami wirusowymi i innymi chorobami z którymi ludzie borykają się już obecnie  o każdej porze roku   
Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C ?
Norma dla ludzi witaminy C do niedawna to 60-75-100 mg /dobę, a jakie dawki rzeczywiście powinniśmy stosować? Profilaktycznie w okresie spadku odporności nawet do 3000 mg / na dobę w dawkach podzielonych po posiłku (naturalna!) w okresie letnim, gdy jesteśmy zdrowi i dostarczamy witaminę C z owocami i warzywami, możemy zrobić sobie przerwę. W trakcie infekcji i chorób przewlekłych powinno się dawki zwiększyć i ustalić indywidualnie.
 
Braki witaminy C (kwasu askorbinowego) może objawiać się następującymi dolegliwościami:
  • szkorbut, 
  • wyczerpanie, 
  • bezwład, 
  • zapadnięte oczy, blada cera, anemia, 
  • depresja,  
  • osłabienie organizmu,
  • spadek odporności immunologicznej,
  • zaburzenia układu krążenia,
  • pękające i osłabione naczynia krwionośne,
Wpływ witaminy C na organizm:
  • zwiększa odporność organizmu, przy chorobach cywilizacyjnych i w tym nowotworowych,
  • silny antyoksydant i uczestniczy w regeneracji witaminy E,
  • bierze udział w produkcji kolagenu, który służy do produkcji tkanki łącznej,
  • przyspiesza gojenie ran i regeneracja skóry przy alergiach,
  • hamuje tworzenie się sińców i krwotoków,
  • poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, wzmacnia naczynia krwionośne i jest silną profilaktyką powstawania miażdżycy, 
  • poprawia przyswajalność żelaza..
Witamina C jest wrażliwa na działanie światła, wysokiej temperatury i wilgoci. W związku z dużą wrażliwością witaminy C na działanie tlenu, wysokich temperatur, enzymów, śladowych ilości metali w czasie przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych oraz procesów kulinarnych mogą występować jej duże ubytki, sięgające od 40 do 70%. Jak każda witamina rozpuszczalna w wodzie, nie jest magazynowana w organizmie, dlatego jej nadmiar w ciągu kilku godzin zostaje wydalony z organizmu. Przy obciążeniu fizycznym proces wydalania zachodzi jeszcze szybciej.Straty składników odżywczych w procesie kulinarnym są często bardzo duże, a biorąc pod uwagę, ze wartości odżywczych tj. witamin i minerałów jest w produktach coraz mniej, wiec dla nas pozostaje tak naprawdę nie wiele.. Za nim żywność trafi do żołądka jest obierana, moczona, może być długo smażona lub gotowana, a wcześniej może być jeszcze mrożona i nieodpowiednio przechowywana. 
Ciekawostki na temat witaminy C
W badaniu przeprowadzonym w 2012 roku z udziałem kilkuset kobiet w okresie ciąży wykazano, iż u dzieci kobiet, które w czasie ciąży przyjmowały odpowiednio większe dawki witaminy C, stwierdzono w pierwszym roku życia mniej przypadków alergii oraz problemów z oddychaniem, egzemą czy alergią pokarmową.
  • Podawanie witaminy C w okresie wczesnego dzieciństwa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii. Po przebadaniu tysięcy dzieci w wieku 6-12 lat badacze wykazali, że występowanie kataru siennego jest niższe u dzieci przyjmujących odpowiednio większe dawki witaminy C
  • W kilku niezależnych badaniach stwierdzono również ujemną korelację pomiędzy przyjmowaniem witaminy C a astmą. Przy niższej podaży witaminy C częściej występowały przypadki astmy, natomiast osoby z astmą cechowały się obniżonym poziomem witaminy C w organizmie
  • W kolejnych badaniach wykazano, iż stosowanie witaminy C w dawce 1000 mg dziennie, może obniżyć zawartość histaminy będącej czynnikiem wywołującym reakcje alergiczne
  • Badania przeprowadzone na dzieciach w wieku 2-16 lat z astmą oskrzelową pokazały, że mają one w plazmie krwi jedynie 64% tej ilości witaminy C w odróżnieniu do zdrowej, dzieciom z astmą i alergiami należy więc dostarczać odpowiednio dawki witaminy C. 
Witamina C w profilaktyce i wspomaganiu leczenia:
  • wzmacnia system immunologiczny,
  • wraz z L-Lizyna ma znaczący wpływ na stan tkanki łącznej
  • wspomaga układ krążenia, uszczelnia naczynia krwionośne,
  • chroni nas przed rozwojem helicobakter pylorii,
  • ma działanie antyoksydacyjne,
  • chroni nas przed chorobami nowotworowymi,
  • obniża poziom stresu, łagodzi stany napięć emocjonalnych,
  • sprzyja lepszej koncentracji, pośrednio poprawia pamięć, 
  • obniża poziom cholesterolu we krwi (cholestone)
  • wspomaga kuracje przeciwmiażdżycową,
  • szybkie męczenie się, ogólne przemęczenie,
  • brak apetytu
  • skłonność do występowania siniaków, pekajace naczynka (wewnatrz organizmu również, to nie tylko skóra!)
  • rozpulchnione, bolące  i krwawiące dziąsła
  • trudności w gojeniu się ran
  • bóle mięśni i stawów,
  •  osteoporoza!   skraca czas trwania choroby,
  • uczestniczy w tworzeniu kolagenu.
  • pomaga we wchłanianiu żelaza i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. 
  • wzmaga procesy metaboliczne.
  • uczestniczy w tworzeniu kolagenu, kości i chrząstek.
  • bierze udział w syntezie hormonów kory nadnerczy. 
  • wraz z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza dojrzewanie krwinek czerwonych. 
  • profilaktyka chorób układu krążenia, ponieważ zapewnia prawidłową budowę naczyń krwionośnych, 
  • neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników. 
  • blokuje również powstawanie nitrozamin, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu komórek.
Fakty i Mity o Witaminie C 
Witamina C to nazwa aktywności biologicznej kwasu askorbinowego. 
Litera L (pokazuje się czasem przy witamina C i przy nazwie kwasu askorbinowego)  oznacza to konfigurację atomu węgla w łańcuchu bocznym cząsteczki, która jest pochodną glukozy, stąd niektóre zwierzęta są w stanie wytwarzać kwas L-askorbinowy na własne potrzeby. Lewo- i prawoskrętność substancji wynika z aktywności optycznej substancji chemicznych. Cały proces polega na skręcaniu wiązki światła zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. Kwas askorbinowy występuje w formie dwóch izomerów, nazywanych enancjomerami D i L. Mają identyczne wzory sumaryczne, ale różnią się rozmieszczeniem w przestrzeni wiązań atomowych. Kwas L-askorbinowy to właśnie witamina C. Od litery L wzięła się nazwa  jej lewoskrętności (kwas D-askorbinowy nie jest witaminą C). Faktycznie kwas L-askorbinowy jest skuteczny, bo tylko on jest witaminą C, ale nie jest lekarstwem na wszystkie choroby. Jak poczytacie na mojej stronie, za zdrowie odpowiada wiele rzeczy!!!
 
Polecam witaminy C, które są poniżej w linkach, są  one pochodzenia naturalnego, w odpowiednich dawkach, tak jak na opakowaniu. 1 Tabletka zawiera 1000 mg L kwasu askorbinowego oraz bioflawonoidy.  Bioflawonoidy mają właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), dzięki nim komórki organizmu chronione są przed szkodliwym działaniem tzw. wolnych rodników. Bioflawonoidy wspomagają w działaniu substancje o właściwościach antyoksydacyjnych tj. witaminę C.  

Polecane produkty

Powiązane tematy

  • Odporność Immunologiczna
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium