Liofilizacja jest to proces odwadniania ciał przez ich zamrożenie, a następnie sublimację w próżni powstałych kryształków lodu. W próżni lód przechodzi bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego.
Co się dzieje w procesie liofilizacji z produktami żywnościowymi?
- pozbawione są produkty zawartej w nich wody niemal w 100% lub pozostawia jej znikomą ilość,
- zachowują swój smak,
- zapach,
- barwę,
- zachowują co najważniejsze witaminy,
- białka - aminokwasy substancje składowe enzymów i hormonów,
- oraz sole mineralne.
W ten właśnie sposób przygotowywane są najlepsze produkty żywnościowe - są to zarówno gotowe potrawy jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Żywność liofilizowana znalazła się też na wyposażeniu wielu armii. Podróżnicy i globtroterzy zabierają dziś ze sobą bardzo lekką żywność liofilizowaną, którą w ekstremalnych warunkach doprowadza się do "stanu używalności" wykorzystując wodę uzyskaną z roztopionego śniegu, czy też wodę morską zasilającą urządzenia odsalające na statkach.
Podczas badań na Noni stwierdzono, że w procesie zamrażania, a następnie sublimacji kryształków lodu, znacznie zmniejsza się ilość bakterii chorobotwórczych, dotyczy to również innych liofilizowanych produktów spożywczych. Znikoma zawartość wody na poziomie kilku procent, sprzyja długotrwałemu przechowywaniu żywności w tym owocu Noni, a sam produkt ma konsystencje zagęszczoną o skoncentrowanych składnikach leczniczych.
Skoncentrowanie najcenniejszych składników leczniczych oraz dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na ich higroskopijność tzn. na bardzo wysoki stopień wchłanialności wszystkich składników odżywczych produktu.
Sok Polinesian Noni okazał się tak wyjątkowy, iż otrzymał najważniejsze certyfikaty jakości i bezpieczeństwa nadawane farmaceutykom i tylko wyjątkowym dietetycznym środkom spożywczym. Polinesian Noni nie jest pasteryzowana i jest jedynym sokiem Noni, który posiada bardzo ważny certyfikat FDA. Inne firmy, które nie spełniły jak dotąd wszelkich wymaganych dla produktów zdrowotnych norm jakości, nie posiadają na swoje produkty tych obu certyfikatów FDA i GMP jednocześnie.
Jaka jest różnica miedzy pasteryzacją a liofilizacja dla produktu i jakie ma to znaczenie dla organizmu?
Pasteryzacja zapoczątkowana została przez Ludwika Pasteura. Jest to technika konserwacji produktów spożywczych przy zastosowaniu techniki podgrzewania. Ma ona na celu zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów, które wpływają na psucie się produktów spożywczych.Głównym zadaniem pasteryzacji jest przedłużenie trwałości produktów poprzez unieszkodliwienie form wegetatywnych mikroorganizmów. Proces ten nie niszczy jednak form przetrwalnikowych ani większości wirusów.
W procesie klasycznej pasteryzacji, ogrzewa się produkty do temperatury powyżej 60 °C - 75°C , jednak nie większej niż 100 °C. Np. typowy proces pasteryzacji mleka polega na ogrzaniu go do temperatury 100 °C w ciągu 1 sekundy lub do 85 °C w ciągu 30 sekund w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.
Sterylizacja
Ogrzewanie do temperatury powyżej 100°C nazywane jest sterylizacją.
Co się dzieje z białkami - (zespół niezbędnych aminokwasów dla organizmu)w produktach spożywczych w procesie pasteryzacji?
Przy wysokiej temperaturze białko zmienia swoją strukturę przestrzenną pod wpływem czynników fizykochemicznych miedzy innymi temperatury. Zmiany struktury pierwszo- i drugorzędowej mogą być cofnięte, natomiast dalsze zniszczenia są nieodwracalne.
Aminokwasy są dla nas bardzo ważne, ponieważ są częścią składową naszych enzymów, hormonów w organizmie. Stanowią budulec zwłaszcza mięśniowy, mięśni wewnątrz narządowych, szkieletowych jak i mięśnia sercowego.
Temperatura optymalna dla enzymów organizmu człowieka zbliżona jest do temperatury ciała 35-40 C. Przy wyższej temperaturze dochodzi do denaturacji białka czyli enzymy są nieaktywne.
Enzymy (białka) są to katalizatory żywej komórki. Przemiana materii to nic innego jak przemiany chemiczne w ogranizmie. Jest to możliwa tylko przy obecności i aktywności katalizatorów nazwanych enzymami.
Polecane produkty