Cukrzyca
Jest to obecnie choroba cywilizacyjna. Bardzo istotne jest aby zadbać o profilaktykę, jeżeli w najbliższej rodzinie ktoś choruje lub jest skłonność do tycia. Wiadomo już wtedy z góry że żle pracuje trzustka. Przy cukrzycy występuje dużo powikłań np. problem ze wzrokiem, schorzenia nerek, arterioskleroza, neuropatia, udary mózgu, zespół stopy cukrzycowej, skłonność do różnego rodzaju kandydoz i chorób serca.
Możemy skutecznie zapobiegać powikłaniom, co umożliwi nam normalne życie bez stresu i nie musi się skończyć ciężkimi powikłaniami. W profilaktyce i wspomaganiu leczenia niezbędny będzie dla nas Nopalin >> czytaj więcej <<. Jest to wysuszona łodyga kaktusa, która jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika. Błonnik wiąże nadmiar cukru w przewodzie pokarmowym i spowalnia jego wchłanianie. Spożyty 30 minut przed posiłkiem nie dopuszcza do podwyższenia poziomu cukru, ponadto obniża poziom trójglicerydów, wiąże tłuszcze zmniejszając ich wchłanianie. Nopalin zmniejsza łaknienie i redukuje mase ciała.
Chromium Max >> czytaj więcej << poprawia działanie insuliny, ponieważ wchodzi w skład kompleksu aktywującego insulinę (glukoza + insulina + chrom). Jeżeli w organizmie brak chromu jest upośledzone działanie insuliny. Przy braku tego pierwiastka utrudniony jest transport glukozy do wnętrza komórki.Chrom współpracuje z hormonem trzustki, bierze udział w rozwoju mięśni i kontroli masy ciała, bez chromu insulina nie jest w stanie sama brać udział w przemianach metabolicznych. Chrom przywraca wrażliwość komórek na insulinę i nie dochodzi do insulino-oporności, osoba uzależniona od słodyczy wykazuje tendencje szybszego starzenia się, ponieważ wysoki poziom insuliny hamuje działanie DHEA - ważny hormon młodości. Wyniki badań epidemiologicznych i klinicznych wykazały, że chelatowe związki chromu są bezpieczne i nietoksyczne.Chrom jest minerałem wspomagającym i regulującym wrażliwość receptorów na insulinę.
Mamy dwie postacie chromu:
- Chrom pozyskiwany z żywności jest trójwartościowy i nie jest on toksyczny, nawet w dawkach 1000 razy wyższych. Postać chemiczna chromu wyprodukowana przez człowieka jest sześciowartościowa i ona jest toksyczna.
- Pikolinian chromu nie jest prosta cząsteczka, jest to kompleks nazwany chelatem. Cząsteczki kwasu pikolinowego ochraniają jedna cząsteczkę chromu. Kwas pikolinowy jest pochodną aminokwasu, a aminokwasy i ich pochodne są słabymi kwasami.
- reguluje aktywność insuliny,
- reguluje metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów,
- wspomaga utrzymać wolne od złogów miażdżycowych naczynia krwionośne,
- ma wpływ na regulacje poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu LDL i HDL. Normalizuje stosunek złego cholesterolu do dobrego,
- jest antyutleniaczem, chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
- stymuluje i wzmacnia siłę mięśni, profilaktyka wiotczenia mięśni, wzmacnia serce,
- wzmożony apetyt na słodycze, cukry, glukozę, fruktozę, cukier rafinowany...
- jego ilość zmniejsza się w procesie starzenia się organizmu, oraz przy aktywnym uprawianiu sportu, ciężkiej pracy fizycznej i umysłowej,
- spadek energii,
- napięcie, drżenie rąk,
- zaburzenia gospodarki węglowodanowej i tłuszczowej,
Witamina C 500 >> czytaj więcej << to silny wymiatacz wolnych rodników. Jest bardzo ważnym preparatem dla diabetyków. Kiedy rośnie poziom glukozy występuje nadprodukcja endogennych (wytwarzanych przez organizm) wolnych rodników. W dużych dawkach naturalna witamina C rozkłada sorbitol, oraz wzmacnia śród błonki naczyń krwionośnych, co hamuje angiopatii cukrzycowej. Sorbitol jest to pośredni produkt metabolizmu glukozy. U zdrowego człowieka zamienia się we fruktozę co pozwala wydalić go, natomiast u diabetyków gromadzi się w komórce co grozi powikłaniom. Im więcej sorbitolu w organizmie tym więcej powikłań.
Lutein Plus >> czytaj więcej << chroni oczy. Jest w stanie zatrzymać powstające zmiany w oku a nawet je cofnąć.
qProtect >> czytaj więcej << zmniejsza agregacje płytek krwi i poprawia mikro krążenie w oku i całym organizmie. Vitale grup krwi chronią przed niekorzystnym wpływem niewłaściwej diety.
Garlic MAX >> czytaj więcej << (czosnek z pietruszką) obniża frakcje LDL cholesterolu, trójglicerydów i cukru. Zapobiega zmianom zakrzepowo-zatorowym i chroni nas przed udarem mózgu.
Witamina E >> czytaj więcej << zapobiega miażdżycy, korzystnie działa na układ nerwowy, wydolność seksualną, rozszerza naczynia krwionośne. Zapobiega powstawaniu skrzepów i obniża ciśnienie krwi.
Omega 3 >> czytaj więcej << nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają lepkość krwi, działają przeciw zapalnie i przeciwmiażdżycowo.
Stress Management >> czytaj więcej << to kompleks witamin z grupy B - ochrona przed powikłaniami układu nerwowego