
Polifenole
Polifenole to związki fenolowe znajdujące się roślinach. Organizm ludzi nie wytwarza polifenoli samodzielnie w związku z tym należy je dostarczać z pożywieniem.
Związki fenolowe można podzielić na kwasy fenolowe i flawonoidy (flawony, flawanony, flawonole, flawanole, izoflawony, antocyjany). Związki te wchodzą w reakcję z wolnymi rodnikami niszczą je i podnosząc w ten sposób odporność immunologiczną na schorzenia cywilizacyjne w tym choroby nowotworowe i schorzenia układu krążenia. Ich domeną jest wzmacnianie działania wielu enzymów i w ten sposób poprawiają trawienie i regulują gospodarką lipidami.
Obecność związków fenolowych w diecie ma bardzo ważne znaczenie dla zdrowia i witalności.
Podział polifenoli:
Flawonoidy - bioflawonoidy
- antocyjany, proantocyjany barwią na czerwono, niebiesko i fioletowo ( jagody, czerwone winogrona, czerwone wino)
- flawony - barwią na żółto (apigenina, kwercetyna, kempferol (zielonej herbacie, skórki owoców, jabłkach, miłorząb japoński, owoc granatu, mangostan),
- flawonole - myrycetyna, rutyna,
- flawanole - w tym katechiny ( zielona herbata, nasiona winogron,)
- flawanony - hesperydyna, naringina (skórki owoców cytrusowych),
- izoflawony - genisteina, daidzeina,
Kwasy fenolowe (galusowy, elagowy, salicylowy, hydroksybenzoesowy, chlorogenowy),
Związki fenolowe (taniny, kapsaicyna).
Katechiny występują w liściach zielonej herbaty i stanowią 25 - 30% suchej masy liścia. Katechiny są silnymi antyoksydantami.
Teanina – występuje w zielonej herbacie, aminokwas mający działanie uspokajające. Teanina przetwarzana jest w liściach herbaty w katechiny. W zależności od pory zrywania i pogody zawartość związków może być rożna.
Ksantony - najpotężniejsze antyoksydanty znane w świecie przyrody, fenole roślinne, znajdujące się w ogromnej ilości w owocu mangostanu zwłaszcza w jego skórce
W przyrodzie istnieje ponad 200 ksantonów. Każdy ksanton posiada specyficzny wpływ na organizm. W mangostanie zidentyfikowano ponad 40 ksantonów - największe zródło w jednym owocu.
Synergia jego działania ma silne działanie antyoksydacyjne.
Jakie mają działanie polifenole na organizm?
- uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych,
- wzmacniają naczynia włosowate,
- pomagają likwidować obrzęki, opuchlizny,
- poprawiają wzrok,
- podnoszą odporność immunologiczną,
- regulują ciśnienie,
- wzmacniają naczynka krwionośne dokuczliwe dla Pań,
- wskazane dla osób chorych na cukrzycę,
- maja działanie antybiotyczne i przeciwzapalne,
- działają przeciwzakrzepowo i przeciw/wirusowo,
Polifenole odgrywają znaczącą rolę w procesie apoptozy komórkowej. Jest to ważna informacja dotycząca schorzeń nowotworowych. Są antyoksydantami zwalczającymi wolne rodniki i niszczą w ten sposób związki kancerogenne - stymulujące powstawanie komórek nowotworowych.
Co to jest apoptoza komórkowa? To zjawisko zaprogramowanej śmierci komórek.
Komórki ulegają samozabijaniu ( apoptoza) po wypełnieniu swoich obowiązków i w ten sposób ustępują miejsca nowym komórkom, które tworzą się w organiżmie w każdej minucie. W procesie nowotworowym występuje defekt (błąd) apotozy, który powoduje, że komórki nowotworowe żyją dłużej niż komórki zdrowe, rozmnażają się i stanowią zgrożenie życia ludzkiego. Dzielą się w sposób niekontrolowany
Polecane produkty