
Pektyny
Mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych wielu roślin. Związki te znajdują się między komórkami i cementują je spełniając rolę spoiwa. Pektyny są generalnie polisacharydami i oligosacharydami o zmiennym składzie. Pektyny pod względem odżywczym dla nas są ciałami balastowymi. Pod względem żywieniowym stanowią jedną z frakcji rozpuszczalnego włókna pokarmowego (błonnika). Wiele mikroorganizmów jest w stanie rozkładać pektynę.
Pektyny stosowane są również w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Pektyny między innymi odpowiedzialne są za gęstnienie się dżemów i powideł.
Pektyny jabłkowe są doskonałe na biegunki i zaparcia.
Zawartość pektyny w różnych roślinach:
- jabłko – 1-1,5%
- morela zwyczajna – 1%
- czereśnia – 0,4%
- pomarańcza – 0,5-3,5%
- marchew – 1,4%
- skórki owoców cytrusowych – 30%
Jakie maja działanie pektyny?
- oczyszczające,
- bakterie w jelicie wiążą się pektynami i mogą być wydalane z kałem,
- redukują cholesterol,
- profilaktyka miażdżycy,
- pomagają w pyralstyce jelit - ruch robaczkowy jelit,
- wiążą ciężkie metale i organizm łatwiej może je wydalić,
- pomagają goić rany wewnętrzne i zewnętrzne,
- działaja kojąco na drażliwe jelito,
- działają ochronnie na przewód pokarmowy,
- działają wypełniająco i pomagają przez to schudnąć.
Polecane produkty