Karotenoidy to substancje nadające barwę od żółtej, pomarańczowej, czerwonej i fiołkowej. Istnieje ok. 600 barwników roślinnych, ale tylko sześć ma znaczący wpływ na nasz organizm - alfa i beta-karoten, beta-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Karotenoidy wchłaniane są przez jelita do krwioobiegu i transportowane są do różnych tkanek w organizmie.
Co nam dają kartenoidy?
- to naturalna opalenizna bez słońca i solarium,
- magazynowane są w skórze, dzięki czemu skóra jest piękna i zdrowa,
- neutralizują on wolne rodniki,
- przyspieszają gojenie i regeneracje skóry,
- warunkują wzrost nabłonka, przeciwdziałają złuszczaniu naskórka,
- przeciwdziałają rozwojowi zmian nowotworowych,
- chronią skórę przed UV i nadmiernym opalaniem,
- zdrowe oczy i ostry wzrok,
Dowiedziono, że spożycie karotenoidów chronią nas przed występowaniem nowotworów jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Likopen może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty i szyjki macicy.
Luteina i zeaksantyna wiążą wolne rodniki, a także absorbują promieniowanie elektromagnetyczne. Mają właściwości filtrowania wysokoenergetycznego światła niebieskiego, dzięki temu zmniejszają ryzyko powstania zwyrodnienia plamki żółtej oka.
Karoten jest prowitaminą dla witaminy A.
Występuje głównie jako α-karoten i β-karoten. Najbardziej znanym jest β-karoten - żółty barwnik roślinny.
Gdzie występuje karoten - pomarańczowożółty organiczny barwnik roślinny?
- spirulina - algi morskie,
- marchew,
- papryka,
- szpinak,
- sałata,
- pomidory,
- brokuły,
- melon,
β-Karoten jest bezpieczną odmianą karotenu. Organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna. W przyrodzie istnieją 3 izomery tego związku, różniące się umiejscowieniem jednego z wiązań podwójnych między atomami węgla.
Polecane produkty