AQUARION - Woda Życia (woda diamentowa/srebrna)
Woda ma ogromne znaczenie w naszym życiu. Każde żywe ciało jest zbudowane z wody i jego funkcje są zależne od niej. Stanowi odpowiednie środowisko dla procesów życiowych.
- wspomaga absorpcję substancji pokarmowych
- transportuje składniki odżywcze do komórek
- rozpuszcza i usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii
- nawilża wydychane powietrze
- odgrywa ważną rolę w regulacji temperatury ciała
- amortyzuje stawy
- tworzy elastyczny płaszcz ochronny dookoła ważnych narządów
- chroni organizm przed promieniowaniem kosmicznym
Woda odgrywa kluczową rolę w równowadze wodno-elektrolitowej organizmu.
Urządzenie AQUARION wytwarza wodę jonizowaną w wyniku wielostopniowej filtracji, odchlorowania i elektrolizy wody z kranu. Przekształca ją do wody alkalicznej i kwaśnej (w Niemczech woda o zmienionym pH: kwaśnym/alkalicznym jest nazywana wodą diamentową/srebrną). Odczyn pH naszego organizmu powinien być lekko zasadowy, dlatego picie alkalicznej wody jonizowanej korzystnie wpływa na stan rezerw wodnych organizmu, co poprawia jakość życia.
Do eliminacji mikroorganizmów, obecnych w zwykłej wodzie pitnej, niezbędne są odpowiednie filtry. Większość tradycyjnych filtrów wodnych może eliminować z wody tylko większe cząstki. Urządzenie do oczyszczania i jonizacji wody posiada filtr o średnicy 0,01 mikrona, a ponadto zaspokaja również popyt na elektrony/protony. Aparat jest wyposażony w system automatycznego oczyszczania elektrod.
Rozkład wody zachodzi w komorze wodnej pomiędzy dwoma tytanowo-platynowymi elektrodami, dodatnią i ujemną, anodą i katodą. Platyna została zastosowana ze względu na odporność na korozję. Elektrody są oddzielone specjalnymi membranami. Podobnie jak w procesach zachodzących w naturze, w urządzeniu przeciwne ładunki wzajemnie przyciągają się: do ujemnie naładowanej elektrody wędrują substancje o ładunku dodatnim, podczas gdy do dodatnio naładowanej elektrody podążają substancje naładowane ujemnie. Ujemna elektroda gromadzi wapń, sód, potas i magnez, które są również najważniejszymi zasadowymi składnikami alkalizującej żywności.
W przebiegu jonizacji wody wytwarzana jest woda alkaliczna i kwaśna. Cząsteczki wody kwaśnej będą miały 1 atom tlenu i 3 atomy wodoru (H30+).Dla wody pozostającej po stronie alkalicznej pozostanie 1 atom tlenu i 1 atom wodoru (OH-). Tlen pozostający po stronie alkalicznej wiąże tylko 1 atom wodoru i będzie miał 1 wolny ładunek n. Jest, więc w stanie wiązać i unieszkodliwiać wolne rodniki (posiadające niedobór ładunku) w organizmie. Kwaśna woda jonizowana nie nadaje się do spożycia, ponieważ w przebiegu procesu jonizacji wody ujemnie naładowane substancje są osadzane na dodatniej elektrodzie (tj. po stronie kwaśnej); chlor, azot, jony azotanowe.