Cynk
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- przebarwienia na skórze, utrudnione gojenie po skaleczeniu,
- spadek odporności, przeziębianie się, katar i kaszel,
- zaburzenia z popędem płciowym,
- bóle kości i problem z jej mineralizacją, czyli również osteoporoza..
- problem z uregulowaniem poziomu cukru u osób chorych na cukrzyce,
- biegunki,
- problem z uregulowaniem cholesterolu,
- brak apetytu,
- problemy ze wzrokiem,
- wpływa na regulację ciśnienia krwi i pracę serca,
- upośledzony węch i smak..
- otręby pszenne, żytnie około 8 mg,
- ziarna dyni około 8 mg,
- pieczywo, kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, otręby owsiane, płatki owsiane - około 3 mg
-
ryż biały około 2 mg,
-
różne orzechy i nasiona około 3 mg,
-
mięso wieprzowe około 5 mg,
-
mięso drobiowe około 4 mg,
-
mięso wołowe i podroby około 3 mg.
-
serce kurze około 7 mg,
-
w warzywach około 2 mg,
-
sery, jajko od 2-3 mg,
-
kakao proszek około 7 mg,
- ostrygi surowe - 70 mg, ale wiadomo jeść surowe ? mogą tam być niespodzianki!
- małże, homary, szproty, krewetki od 1-2 mg
- normalizuje pracę trzustki,
- podnosi odporność,
- niezbędny przy problemach z trądzikiem, reguluje wydzielanie Sebum (tłusta cera, łojotok skóry głowy),
- wpływa na pamięć,
- wspomaga odchudzanie - przyspiesza metabolizm komórkowy,
- cynk bierze również udział w wytwarzaniu ważnego enzymu „młodości” - SOD - dysmutazy nadtlenkowej.Dysmutaza nadtlenowa - poziom jej ulega zmniejszeniu z wiekiem tak jak Koenzymu Q10!!!
Jest to enzym silnie działający antyoksydacyjnie (na skórę - żródło młodości - wiotczenie skóry, zmniejszone jej nawilżenie), wzmacnia mechanizmy obronne, - przedłuża życie komórek, przyspiesza ich regenerację,
- normalizuje układ krążenia,
- ma korzystny wpływ na gojenie ran, złamań, owrzodzeń,
- neutralizuje wolne rodniki,
- wspomaga niedomagania męskie związane z impotencją oraz reguluje zaburzenia prostaty ( u mężczyzn znajdują się duże ilości tego minerału w gruczole krokowym (prostacie)
- pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanowego,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych,
- pomaga w prawidłowej syntezie DNA,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych,
- przyczynia się do prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu witaminy A
- pomaga w prawidłowej syntezie białka,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, włosów, paznokci i skóry,
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.
Polecane produkty
- Power Mins
- Chelated Zinc - Cynk
Powiązane tematy
- Dysbioza jelit