Blog kategorie
Zamówienia i Konsultacje

INFOLINIA TELEFONY STACJONARNE

801 011 876       

DLA TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH

+48 604 477 776

+48 693 158 185 

lub napisz biuro@imarmed.pl

Rzetelna Firma

Zielona herbata

Zielona herbata i jej właściwości

Zieloną herbatę zaczęto spożywać w Chinach, ok. 4000 lat temu i była ona używana jako tradycyjne lekarstwo. W ślad za Chinami poszła Japonia, Indie i Tajlandia.

W roku 1191 mnich buddyjski Eisai napisał Kissa Yojoki - Księgę Herbaty, w której przedstawił pozytywny wpływ zielonej herbaty na pięć najważniejszych ludzkich organów, zwłaszcza na serce.

Jaki ma wpływ na organizm zielona herbata ?
  • zaspokaja pragnienie, 
  • wspomaga usuwanie efektów picia alkoholu,
  • działa stymulująco na szereg naszych organów,
  • pomaga przy problemach trawiennych, 
  • wzmacnia dziąsła,
  • zapobiega zmęczeniu,
  • działa moczopędnie,
  • dodaje sił witalnych,
  • silny antyoksydant zwalczający wolne rodniki,
  • przyspieszone spalanie tkanki tłuszczowej,
  • źródło witalności i energii życiowej.

Zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest około dwukrotnie wyższa niż w suchych ziarnach kawy. W filiżance kawy jednak jest więcej kofeiny ponieważ wsypujemy jej objętościowo więcej ponieważ jest w postaci sypkiej.

Co zawiera zielona herbata?
Oprócz kofeiny, zielona herbata zawiera także inne związki o działaniu psychoaktywnym, m.in. teobrominę, teaninę i teofilinę.

Jak parzymy zieloną herbatę - dobrej jakości ?

  • do przygotowania filiżanki napoju wsypujemy jedną mała łyżeczkę zielonej herbaty,
  • temperatura parzenia powinna wahać się między 80 °C a 90 °C lub powinna być zalewana wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza, (do 3 - 4 minut woda ma jeszcze 90 stopni w zamkniętym czajniczku,  po 12-14 minutach 75 stopni Celsjusza,
  • według chińskich znawców po pierwszym zaparzeniu w temperaturze ok. 90 stopni zieloną herbatę należy wylać (tzw. obmywanie liści z toksyn) a wypić dopiero drugą, którą  parzymy w temperaturze  60-85 stopni,
  • czas parzenia od 2 do 3 minut,
  • zaparzanie zbyt gorącą wodą lub zbyt długie parzenie powoduje gorzki smak,
  • liście wysokiej jakości można parzyć dwu- lub trzykrotnie,
  • napar herbaciany powstaje, gdy susz zalejemy wodą, dlatego jakość wody jest tu bardzo istotna,
  • woda powinna być miękka, przy twardej proces parzenia jest dłuższy,
  • wody powinna być  świeża tzn. zagotowana jeden raz!!! -  zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu,
  • większe liście potrzebują dłuższy okres czasu na parzenie, aby nadać naparowi właściwy smak i aromat.

Herbaty zielone można parzyć dwu lub trzykrotnie - należy pamiętać, że wtedy pierwsze parzenie daje napar o właściwościach pobudzających -  powinno być krótkie. Następne parzenie, dłuższe  daje napar relaksujący i zawiera większą ilość cennych składników odżywczych.


Białe herbaty, delikatne, łagodne, pozyskiwane  z najszlachetniejszych liści nie podlegają fermentacji i musimy zaparzać ich więcej objętościowo.
Woda, którą zalewa się susz powinna mieć temperaturę poniżej 80 stopni Celsjusza, a czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut.

Parzenie herbaty czerwonej powinno trwać od 3 do 7 minut.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium