Zielona herbata i jej właściwości
W roku 1191 mnich buddyjski Eisai napisał Kissa Yojoki - Księgę Herbaty, w której przedstawił pozytywny wpływ zielonej herbaty na pięć najważniejszych ludzkich organów, zwłaszcza na serce.
Jaki ma wpływ na organizm zielona herbata ?
- zaspokaja pragnienie,
- wspomaga usuwanie efektów picia alkoholu,
- działa stymulująco na szereg naszych organów,
- pomaga przy problemach trawiennych,
- wzmacnia dziąsła,
- zapobiega zmęczeniu,
- działa moczopędnie,
- dodaje sił witalnych,
- silny antyoksydant zwalczający wolne rodniki,
- przyspieszone spalanie tkanki tłuszczowej,
- źródło witalności i energii życiowej.
Zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest około dwukrotnie wyższa niż w suchych ziarnach kawy. W filiżance kawy jednak jest więcej kofeiny ponieważ wsypujemy jej objętościowo więcej ponieważ jest w postaci sypkiej.
Co zawiera zielona herbata?
Oprócz kofeiny, zielona herbata zawiera także inne związki o działaniu psychoaktywnym, m.in. teobrominę, teaninę i teofilinę.
Jak parzymy zieloną herbatę - dobrej jakości ?
- do przygotowania filiżanki napoju wsypujemy jedną mała łyżeczkę zielonej herbaty,
- temperatura parzenia powinna wahać się między 80 °C a 90 °C lub powinna być zalewana wodą o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza, (do 3 - 4 minut woda ma jeszcze 90 stopni w zamkniętym czajniczku, po 12-14 minutach 75 stopni Celsjusza,
- według chińskich znawców po pierwszym zaparzeniu w temperaturze ok. 90 stopni zieloną herbatę należy wylać (tzw. obmywanie liści z toksyn) a wypić dopiero drugą, którą parzymy w temperaturze 60-85 stopni,
- czas parzenia od 2 do 3 minut,
- zaparzanie zbyt gorącą wodą lub zbyt długie parzenie powoduje gorzki smak,
- liście wysokiej jakości można parzyć dwu- lub trzykrotnie,
- napar herbaciany powstaje, gdy susz zalejemy wodą, dlatego jakość wody jest tu bardzo istotna,
- woda powinna być miękka, przy twardej proces parzenia jest dłuższy,
- wody powinna być świeża tzn. zagotowana jeden raz!!! - zawiera ona tlen potrzebny do uzyskania najlepszego naparu,
- większe liście potrzebują dłuższy okres czasu na parzenie, aby nadać naparowi właściwy smak i aromat.
Herbaty zielone można parzyć dwu lub trzykrotnie - należy pamiętać, że wtedy pierwsze parzenie daje napar o właściwościach pobudzających - powinno być krótkie. Następne parzenie, dłuższe daje napar relaksujący i zawiera większą ilość cennych składników odżywczych.
Białe herbaty, delikatne, łagodne, pozyskiwane z najszlachetniejszych liści nie podlegają fermentacji i musimy zaparzać ich więcej objętościowo.
Woda, którą zalewa się susz powinna mieć temperaturę poniżej 80 stopni Celsjusza, a czas parzenia wynosi od 3 do 10 minut.
Parzenie herbaty czerwonej powinno trwać od 3 do 7 minut.