Cukrzyca - indeks glikemiczny
Cukrzyca - Indeks Glikemiczny
Aby dobrze zrozumieć pojecie indeksu glikemicznego, należy zapoznać się z pojęciem samej zawartości cukru we krwi.
Glukoza jest niezbędna do funkcjonowania naszego mózgu i musi być stale obecna we krwi. Gdy ona spada zostaje wytwarzany hormon trzustki - glukogen w celu podwyższenia stężenia. Gdy stężenie cukru we krwi osiągnie maksimum, trzustka zacznie wydzielać inny hormon insulinę, aby pobrać glukozę z krwi w celu zmagazynowania jej np. w wątrobie lub mięśniach.
Pod wpływem insuliny wartość cukru we krwi spadnie. Według Jeanrenaud B. od roku 1979 prowadzono badania i stwierdzono że „w przypadku każdej otyłości niezależnie od jej rodzaju lub mechanizmu powstawania, mamy do czynienia z nadmiernym posiadaniem insuliny, a wszystkie badania wskazują na to, że ten nadmiar poziomu jest proporcjonalny do nadwagi.
Osoba szczupła ma mało insuliny we krwi a osoba otyła ma nadmiar. Nadmierna ilość insuliny oznacza więc, że trzustka wydziela jej nieproporcjonalnie do poziomu stężenia cukru we krwi. Czyli nadmiar insuliny we krwi jest przyczyną a nie skutkiem przybierania na wadze.
Według Michała Montignaca prawdopodobnie nadmiar insuliny jest chorobą, zaburzeniem metabolicznym. Grube i otyłe osoby mają wiec problem z trzustką.
Stwierdzono, że skoro spożycie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym hamuje proces przybierania na wadze, a wręcz powoduje chudnięcie, należy wziąć to pod uwagę przy stosowaniu diety.
Dołączenie do tego diety jedz zgodnie z grupą krwi przyniesie oczekiwane rezultaty.
Produkty i ich indeks glikemiczny.
Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym | Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym | ||
Maltoza(piwo) | 110 | Chleb pełnoziarnisty z otrąb | 50 |
Glukoza | 100 | Ryż pełnoziarnisty(brązowy) | 50 |
Ziemniaki pieczone | 95 | Ryż długi Basmati | 50 |
Frytki | 95 | Groszek zielony w puszce | 50 |
Mączka ryżowa | 95 | Słodkie pataty | 50 |
Skrobie modyfikowane | 95 | Świerzy groszek zielony | 40 |
Chleb wysoko oczyszczony(hamburger) | 95 | Zboża pełnoziarniste bez cukru | 40 |
Puree z ziemniaków | 90 | Płatki zbożowe | 40 |
Chipsy | 90 | Fasolka różowa | 40 |
Miód | 85 | Świeże soki owocowe bez cukru | 40 |
Marchewka gotowana | 85 | Makaron pełnowart. (zboża pełnoziarniste) | 40 |
Płatki kukurydziane | 85 | Pumpernikiel | 40 |
Ryż krótko gotowany | 85 | Chleb żytni pełnoziarnisty | 40 |
Ciastko ryżowe | 85 | Chleb 100% pełno wart. | 40 |
Ryż dmuchany | 85 | Galaretka z alg | 40 |
Bób gotowany | 80 | Figi, suszone morele | 35 |
Dynia | 75 | Kukurydza indiańska | 35 |
Arbuz | 75 | Dziki ryż | 35 |
Cukier(sacharoza) | 70 | Spaghetti (al Dente) | 45 |
Chleb biały(bagietka) | 70 | Kwinoa | 35 |
Zboża oczyszczone słodzone | 70 | Marchewka surowa | 30 |
Batoniki czekoladowe | 70 | Produkty z mleka | 30 |
Ziemniaki gotowane bez skórki | 70 | Sucha fasola | 30 |
Coca-Cola | 70 | Soczewica brązowa, żółta | 30 |
Herbatniki | 70 | Groch arabski | 30 |
Kukurydza pękająca | 70 | Makaron z mąki z pełnego przemiału (al Dente) | 40 |
Ryż biały | 70 | Świeże owoce | 30 |
Kluski, pierożki | 70 | Zielona fasolka | 30 |
Rodzynki | 65 | Makaron Sojowy | 30 |
Chleb razowy | 65 | Marmolada owocowa bez cukru | 22 |
Ziemniaki w mundurkach | 65 | Soczewica zielona | 22 |
Buraki | 65 | Suszony groch | 22 |
Konfitury słodzone | 65 | Czarna czekolada (>70% kakao) | 22 |
Kaszka manna | 60 | Fruktoza | 20 |
Ryż długi | 60 | Soja, orzechy ziemne | 15 |
Banan, melon | 60 | Świeże morele | 15 |
Spaghetti białe gotowane | 55 | Warzywa zielone | >15 |