Blog kategorie
Zamówienia i Konsultacje

INFOLINIA TELEFONY STACJONARNE

801 011 876       

DLA TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH

+48 604 477 776

+48 693 158 185 

lub napisz biuro@imarmed.pl

Rzetelna Firma

Bioflawonoidy

Co to są bioflavonoidy i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu?

Biovlawonidy czyli tzw. witamina P permeability – przepuszczalność.
W 1936 roku węgierski naukowiec Albert Szent-Gyorgyi- odkrył witaminę C oraz  związki o nazwie bioflavonoids.

Bioflavonoidy są klasyfikowane jako witaminy, biorąc pod uwagę ich istotę działania. Różnią się miedzy sobą a jest ich około 7000 tys. jedynie odmienną budową jednego pierścienia. Oparte są na szkielecie węglowodorowym flawonu.

Wymienię najważniejsze z nich:

  • antycjanidy,
  • flawony,
  • flawonole,
  • flawan-3-ole,
  • izoflawony,
  • rutyna,
  • kwercetyna, 
  • hesperydyna,
  • kemferol,
  • eriodykcjol.

Bioflavonoidy  w naturze chronią komórki roślinne przed chorobami, grzybami, insektami oraz nadmiernym słońcem. Są to barwniki roślin a przede wszystkim owoców. Znajdują się one pod skórką i kolor świadczy o rodzaju bioflavonoidu.
Zapotrzebowanie na bioflawonoidy jest  ok.20 mg / na 100 mg wit C. Bioflavonoidy występują w przyrodzie z naturalna witaminą C . Syntetyczna witaminy C nie jest powiązana z bioflavonoidami. Najczęściej jest to krystaliczny kwas askorbinowy o różnych wartościach ( 100 mg, 200 mg ,500 mg,  1000 mg).

Gdzie znajdują się największe ilości bioflavonoidów?

  • owoce ( borówki, dzika róża, jeżyny, porzeczki - czarna!, kiwi, śliwki, wiśnie, grejpfrut,  cytryna, żurawiny,
  • wino czerwone,
  • ziarna i orzechy,
  • warzywa (brokuły, cebula, czosnek, szpinak, głóg, pomidor, papryka, soja,
  • zioła ( miłorząb japoński, skrzyp, rumianek, lukrecja)
  • kasza gryczana.

Bioflavonoidy to naturalny smak, aromat oraz barwa, zdrowie, siła, energia, elastyczność naczyń krwionośnych, sprężystość mięśni oraz wymiatacz wolnych rodników !

  • zapobiegają krwawieniom, siniakom, wzmocnieniają dziąsła,
  • regulują ciśnienie,
  • stymulują powrót do zdrowia,
  • podnoszą kondycję fizyczną i wzmacniają system odpornościowy,
  • wzmacniają wzrok, poprawiają ostrość widzenia,
  • wspomagają wątrobę w usuwaniu toksyn,
  • ch domena to czystość wnętrza, zmniejszają zakwaszenie metaboliczne

W krajach śródziemnomorskich jest mniejsza ilość zachorowań na schorzenia układu krążenia ze względu na dostęp do świeżych, różnorodnych i dojrzewających w  słońcu owoców. My spożywamy dużo produktów przetworzonych a owoce zerwane zielone dojrzewają w związkach chemicznych.

Jakie preparaty CaliVita zawierają duże dawki owoców i w tym bioflavonoidów?

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium