Co to są bioflavonoidy i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu?
Biovlawonidy czyli tzw. witamina P permeability – przepuszczalność.
W 1936 roku węgierski naukowiec Albert Szent-Gyorgyi- odkrył witaminę C oraz związki o nazwie bioflavonoids.
Bioflavonoidy są klasyfikowane jako witaminy, biorąc pod uwagę ich istotę działania. Różnią się miedzy sobą a jest ich około 7000 tys. jedynie odmienną budową jednego pierścienia. Oparte są na szkielecie węglowodorowym flawonu.
Wymienię najważniejsze z nich:
- antycjanidy,
- flawony,
- flawonole,
- flawan-3-ole,
- izoflawony,
- rutyna,
- kwercetyna,
- hesperydyna,
- kemferol,
- eriodykcjol.
Bioflavonoidy w naturze chronią komórki roślinne przed chorobami, grzybami, insektami oraz nadmiernym słońcem. Są to barwniki roślin a przede wszystkim owoców. Znajdują się one pod skórką i kolor świadczy o rodzaju bioflavonoidu.
Zapotrzebowanie na bioflawonoidy jest ok.20 mg / na 100 mg wit C. Bioflavonoidy występują w przyrodzie z naturalna witaminą C . Syntetyczna witaminy C nie jest powiązana z bioflavonoidami. Najczęściej jest to krystaliczny kwas askorbinowy o różnych wartościach ( 100 mg, 200 mg ,500 mg, 1000 mg).
Gdzie znajdują się największe ilości bioflavonoidów?
- owoce ( borówki, dzika róża, jeżyny, porzeczki - czarna!, kiwi, śliwki, wiśnie, grejpfrut, cytryna, żurawiny,
- wino czerwone,
- ziarna i orzechy,
- warzywa (brokuły, cebula, czosnek, szpinak, głóg, pomidor, papryka, soja,
- zioła ( miłorząb japoński, skrzyp, rumianek, lukrecja)
- kasza gryczana.
Bioflavonoidy to naturalny smak, aromat oraz barwa, zdrowie, siła, energia, elastyczność naczyń krwionośnych, sprężystość mięśni oraz wymiatacz wolnych rodników !
- zapobiegają krwawieniom, siniakom, wzmocnieniają dziąsła,
- regulują ciśnienie,
- stymulują powrót do zdrowia,
- podnoszą kondycję fizyczną i wzmacniają system odpornościowy,
- wzmacniają wzrok, poprawiają ostrość widzenia,
- wspomagają wątrobę w usuwaniu toksyn,
- ch domena to czystość wnętrza, zmniejszają zakwaszenie metaboliczne
W krajach śródziemnomorskich jest mniejsza ilość zachorowań na schorzenia układu krążenia ze względu na dostęp do świeżych, różnorodnych i dojrzewających w słońcu owoców. My spożywamy dużo produktów przetworzonych a owoce zerwane zielone dojrzewają w związkach chemicznych.
Jakie preparaty CaliVita zawierają duże dawki owoców i w tym bioflavonoidów?