Blog kategorie
Zamówienia i Konsultacje

INFOLINIA TELEFONY STACJONARNE

801 011 876       

DLA TELEFONÓW KOMÓRKOWYCH

+48 604 477 776

+48 693 158 185 

lub napisz biuro@imarmed.pl

Rzetelna Firma

Alergia na gluten

Alergia na gluten
Celiakia i alergia na gluten to dwa odrębne schorzenia.
Oba maja związek z nietolerancją pokarmową i nie można ich ze sobą mylić.
Zajmijmy sie alergią na gluten.

Gluten to alergen, który bardzo często występuje zwłaszcza po 40 roku życia. Jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych po mleku.

Jakie mamy objawy alergii pokarmowej na gluten?
Możemy podzielić je na dwa etapy:

  1. alergia natychmiastowa - po spożyciu pokarmu do godziny, objawia się następująco:
  • biegunka,
  • wymioty,
  • wodnisty katar,
  • problem z oddychaniem,
  • pokrzywka skórna,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • a nawet wstrząs anafilaktyczny.

     2. alergia późna - występuje po kilku godzinach lub po kilku dniach, objawia się:

  • biegunką - częściej u dorosłych,
  • atopowe zapalenia skóry- częściej u dzieci, u dzieci wystarczą niewielkie ilości glutenu u dorosłych nietolerancja występuje przy większej ilości spożytego glutenu w pożywieniu,
  • u dorosłych alergia na gluten ujawnia się najczęściej po wysiłku fizycznym, zmęczeniu i nie bardzo jest kojarzona ze zjedzonym posiłkiem np kilka dni temu. Może wystąpić pod postacią pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego,uczucia zimna.


Diagnostyka i leczenie alergii na gluten

Badania laboratoryjne mają ograniczone znaczenie w diagnostyce alergii pokarmowej, ponieważ często wychodzą wyniki ujemne.
Najlepszym badaniem jest test w domu z wprowadzeniem diety bezglutenowej i sprawdzenie swojego samopoczucia. Aby mieć pewność czy objawy alergii na gluten nie są objawami celiakii, oznacza się poziom przeciwciał przeciwko endomyzjum mięśni gładkich (IgAEmA) lub przeciwko tranglutaminazie tkankowej (tTG), które nie występują w przypadku alergii na gluten.

Co powoduje gluten?

Gluten wywołuje zaburzenia wchłaniania na poziomie jelita. Błona komórkowa jelita -  enterocyt odpowiada za wchłanianie produktów żywnościowych a z nich substancji odżywczych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zniszczone komórki lub ich nieprawidłowa budowa, zaburza prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wywołując  stany zapalne i zanik kosmków jelitowych.

Jakie mogą być konsekwencje lekceważenia alergii na gluten?

  • chroniczne atopowe zapalenie skóry,
  • astma,
  • problemy z trzustką cukrzyca,
  • schorzenia tarczycy,
  • anemia, niedobór żelaza,
  • stany zapalne naczyń krwionośnych, zwiększone dolegliwości zmian żylakowych,bóle łydek,
  • niski wzrost u dzieci,
  • wczesna osteoporoza - problem przyswajania składników odżywczych,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • nerwica, depresja,
  • wczesna demencja starcza,
  • zaburzenia równowagi,
  • problemy ze wzrokiem,
  • marskość i stłuszczenie wątroby,
  • podwyższony cholesterol,
  • problem z nerkami,
  • wzrasta ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego,
  • skłonność do poronień aż w 20% wszystkich innych przyczyn.

Jest to temat bardzo ważny, ponieważ często biegunki u dorosłych w pierwszym stadium alergii na gluten, mylone są z jelitem drażliwym wywołanym na tle nerwowym.
 
Co możemy więc jeść ?
Oczywiście należy czytać etykiety i zawarte w nich informacje !

Co jest dozwolone do picia?

  • kawa,
  • herbata ziołowa,
  • herbata czarna,
  • kakao,
  • herbaty ziołowe,
  • woda mineralna,
  • kefir, maślanka, serwatka,
  • ser biały, ser feta,

Co jest dozwolone do jedzenia?

  • wszystkie produkty, które zaznaczone są jako produkt bezglutenowy,
  • świeże mięso i ryby, wędliny wysokogatunkowe najlepiej podsuszane,
  • masło, dobre wysokogatunkowe oleje,
  • warzywa i owoce - myjemy dokładnie, lub obieramy skórki,
  • pieczywo bezglutenowe,
  • makaron ryżowy i sojowy,
  • kasza gryczana, kukurydziana, jaglana,


Na co musimy uważać?

  • produkty paczkowane (sery)
  • błyszczące owoce np jabłka,
  • jogurty, śmietana,
  • margaryny,


Co jest zabronione?

  • płatki ryżowe i kukurydziane zawierające słód jęczmienny,
  • zwykłe pieczywo, ciastka,
  • słodycze, czekolada,
  • cukier,
  • miód,
  • galaretka, kisiel, budyń,
  • alkohole zawierające gluten,

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium